Saturday, 10 May 2014

10 Makanan Paling Menggemukkan

Wooaaaaaa (sambil mulut ternganga). Baca title dah menggerun kan? Melantak nak sedap je kan. Disebalik SEDAP tula banyak kita tak tau kandungan setiap makanan yang dimakan – kalori, nutrisi, lemak, dan segala yang terkandung dalam makanan tersebut. Malaysia ni memang mewah makan. Sebut apa je dari a to z. Dari ke 1 bintang sampai la ke 5 bintang. Jom cekidaut makanan yang tergolong dalam makanan paling menggemukkan. Sumber dari kevinzahri.com


 1. NASI LEMAK


Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat, protein, lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong (170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak? 

Fakta: Nasi lemak tidak berkolesterol! Tak percaya? Memang tiada kolesterol. Kenapa pulak? Bukankah ia berlemak tinggi dari santan? Betul. Memang tinggi dalam kandungan lemak tetapi tinggi lemak bukan bermakna ia tingi kolesterol.

Tapi ingat: Lemak dalam nasi lemak adalah tinggi dengan saturated fat (atau lemak tepu) yang boleh meningkatkan kolesterol badan tapi nasi lemak sendiri tidak mengandungi kolesterol.

Rendang Daging
Rendang daging berkolesterol tapi sekali lagi, bukan dari santan. Kolesterol dalam rendang datang daripada daging lembu.

 

Jadi apa beza lemak dengan kolesterol

  1. Kolesterol adalah sejenis lemak tapi bukan setiap lemak mengandungi kolesterol.
  2. Cuma sumber haiwan (termasuk hasil tenusu sepertu butter, telur dan lain-lain) mengandungi kolesterol.
  3. Tumbuhan dan buah-buahan TIDAK mengandungi kolesterol.
  4. Kolesterol bukan sahaja dimakan tapi juga dihasilkan dari dalaman (di hati). Oleh kerana itu sesetengah orang mempunyai masalah kolesterol disebabkan keturunan (genetik).
  5. Sesetengah lemak seperti lemak tepu (saturated fat seperti santan nasi lemak) tidak mengandungi kolesterol sendiri tapi boleh menaikkan kolesterol badan (interally)
  6. Tiada ubat, senaman, fiber dan lain-lain dapat menjamin untuk kurangkan kolesterol tapi insyallah dengan gabungan kesemua itu anda dapat mengawalnya. Yang paling penting, bermulalah dengan kawalan berat badan dan kurangkan makan makanan berkolesterol tinggi seperti udang, sotong, dagng berlemak, full cream foods, organ, hati, limpa dan lain-lain.
 2. ROTI CANAI

Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya anda nak makan apa? Bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori.

3. NASI GORENG

Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau nak makan, cuba jangan lebih segenggam tangan.

 4. AISKRIM

Ais krim memang sedap! Siapa tak nak. Lagi-lagi dengan cuaca di Malaysia yang panas 365 hari setahun. Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori – dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu?

5. BURGER RAMLY

Sebenarnya bukanlah burger Ramly semata-mata. Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori?

6. MEE KARI

Hidangan mee dengan sup kari,santan. Menyelerakan! Lebih kurang 500 kalori. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori.

7. MAKANAN BERGORENG

Rata-rata kebanyakan makanan bergoreng. Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh kurangkan makanan bergoreng, cari alternatif lain (rebus, panggang dll)

8. SUSU PEKAT MANIS

Susu penuh krim ini sememangnya kurang elok untuk anda! Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

9. ROTI MANIS DAN DONUT

Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. kalori. Boleh cuba roti wholemeal. 6 biji donut pula mengandungi dalam 1200kcal.

10. MAYONIS

Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar. Jadi kurangkan!

Sebenarnya makanan yang disenaraikan ini tak menggemukkan pun, cuma bergantung kepada anda berapa banyak anda makan dan kuantiti yang diambil. Jika anda makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang anda ambil itu menggemukkan diri anda sendiri.

Wednesday, 7 May 2014

Finally, I Found You

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim. Izinkan aku mencintai seseorang itu keranaMu, kerana agamaMu. AamiinYRA.


Zhaf,
Lelaki ini dijumpai secara tak sengaja. Mulanya sebagai kawan-kawan gitu je. Memang tak terlintas langsung dalam pale otak aku ni hubungan yang seserius ini. Tak ada apa-apa perasaan langsung kat dia ni masa kawan dulu. Who knows dari kawan-kawan boleh jadi lebih dari kawan. Mana taknya hari-hari dia ni keep message. Dari bangun pagi sampai la nak tido. Gila tak suka orang caring pasal kita hari-hari. Walaupun soalan tu kau rasa hari-hari mesti dia tanya. Perempuan beb! Hati cepat cair.

Dia ni suka cari gaduh, cari pasal, kutuk aku berbakul-bakul, bergurau kasar tak hengat. Tapi nasib baik aku jenis "Kau berkasar dengan aku, aku pun boleh berkasar dengan kau". Fair! Dua-dua mesti kena. Dari situ boleh bertukar perasaan jadi suka pulak. Bila teringat balik nak tergelak pun ada. I always keep asking him "nape you suka I eh?". And his answer "entah la sayang. I pun tak tau nak cakap". Fine la sayang. As long as you suka I, sayang I, terima I seadanya, I bersyukur sebab I ada youI love you, baby.

Sayang,
You sangat baik pada I.
You sangat concern pasal I.
You never failed to wish morning and good night everyday.
Walaupun masa tu kita tengah bergaduh.

Sayang,
I sayang you. I ikhlas terima you seadanya.
Sungguh I rasa selesa disisi you.
Buat hati I tenang selalu.
Hati ini selalu rindukan you setiap hari.
Rindu gelak you.
Rindu bau Polo Blue you.
The best smell ever sayang.

Sayang,
Terima kasih kerana ada selalu disisi I.
You sentiasa ada dalam apa jua keadaan sekalipun.
You tak pernah menghampakan I.
You're my good listener.
You're my financial advisors.
Apa lagi yang I tak bersyukur?
I sangat bersyukur sayang.
You sanggup drive jauh-jauh demi I.
You sanggup layan karenah I.
Nak makan apa, nak pergi mana.
Semua you akan bawa.
Sampai kadang-kadang I rasa I ni banyak menyusahkan you.
Tapi you tak pernah mengeluh.

Sayang,
You're the sweetest person I've ever met.
Thank you for spreading happiness.
You're so contagious that you make everyone around you happy.
I don't want anyone else to have your heart.
Be the one you love. 
I don't want anyone to take my place. Don't you ever change. 
I really really really love you sayang.
In shaa'Allah andai jodoh kita panjang, kita akan bersatu.
AamiinYRA..


Love, 
Your Princess

3 Hari 2 Malam

Woot.. Woot.. Genap seminggu entry ni aku peram dalam pale otak. Last week 3 hari bersiaran kat Port Dickson. Apa lagi attend kursus la. 2 bulan berturut-turut asyik kursus je. Kalau pegi kursus dapat naik gaji sedap gak la kan. 2 minggu lagi kursus kat Cameron Highland pulak. Part berjalan memang seronok. Part nak packing all stuff, sape yang seronok? Cuba cakap!

Kursus kitaorang buat ni kat Glory Beach Resort. Sebelah Grand Lexis nok! Buat kat Grand Lexis pun okay ape. Ada private swimming pool dalam bilik memasing. Boleh la nak terjun pool berbikini ke half naked ke naked terus pun boleh jugak kalau rasa body tu lawa macam Jessica Alba ke kan. Bajet sangat organiser ni nak buat kat tempat memahal gini. Hikhikhik.. Overall pada aku GBR ni aku kasi 2 1/2 bintang jela. GBR ni kan ala-ala apartment style. Dah macam old season sikit tempatnya.



Lobi Hotel

Sampai je apartment, terus capture view ni. Nak maghrib dah masa ni.

Ni view apartment aku waktu malam. Aku dapat block F . Jauh sikit dari lobi hotel and tempat makan.

Karah Cafe. Tempat makan kitaorang 3 hari kat sini


Makan malam hari pertama kitaorang kat sini dah di sambut dengan cik nyamuk. Pelik betul la aku dalam cafe boleh ada nyamuk. Sambil makan sambil tergaru-garu kaki. Tu belum lagi nyamuk terbang depan mata kitaorang. Dah macam apa dah memasing aku tengok. Kulit aku ni plak pesen kalau kena gigit nyamuk ke semut ke cepat nau naik bintat. Tak pepasal dah dapat love bite free. Phuuuuiiiii...

Menu pun okay la kat tekak aku. Ayam masak lemak cilipadi main dish dia. Yang lain-lain tu biasa je. Lepas habis makan, bergegas masuk dalam kelas. Ada taklimat dengan Fasilitator dari Jabatan Perkhidmatan Awam dan Pengarah Jabatan aku sendiri. Pukul 10 malam habis kelas. Balik bilik memasing. Sambung esok.

Aku sebilik dengan officemate aku, kak mah. Ada la geng lawan borak. Borak tak seberapa, mata sudah ada gam la ceritanya. Masuk tido dulu. Biarkan kak mah tengok tv sorang-sorang. Aku penting diri masa ni. Hahaha... Switch on aircond. Sekali bunyi dia macam generator pasar malam kau tau. Bising gila nak mampus. Sumpah tak boleh tido. Berapa tahun tak services agaknya. Panas pulak hati aku time tu. Aku off aircond, buka aircond, kipas kat ruang tamu. At least ada la angin masuk dalam bilik walaupun tak sejuk mana pun. Baru boleh tido sampai subuh.

Esoknya pukul 7 pagi, aku dengan kak mah dah terpacak dalam cafe ni. Yang lain tak nampak pun batang hidung. Membuta lagi gamaknya. Kelas start pukul 8.30 pagi. Masa kami sampai, pekerja cafe ni pun baru settle hidang makanan letak dalam tray. Kami la orang first yang rasmikan. Hehehe...






Round pertama. Tak habis pun makan ni. Nasi lemak dia, hmmmm...

Round kedua. Penyelamat dikala first round tadi tak mengenyangkan.

Keluar je dari karah cafe, dah nampak swimming pool.




Ni kat sebelah swimming pool tadi. Nak cuci mata boleh la.

Masa ni pukul 5 petang, Panas terik bak hang weh. Ada je manusia mandi time gini. Rentung kau nak! Hahaha...


Petang tu lepas habis kelas, kitaorang pegi jalan-jalan cuci mata kat pasar malam batu 4. Pinjam driver yang standby kat kursus tu. Pegi dengan makcik-makcik. Aku sorang je anak dara yang follow. Bosan kot terperap je dalam bilik. Dah orang ajak, ikut jela. 

Sampai kat pasar malam, dah tak tau nak beli apa. Aku tak minat sangat nak beli-beli kat pasar malam ni. Aku perasan kat pasar malam ni terlalu banyak sangat lalat. Kenapa eh? Setiap satu stall tu mesti akan ada lalat. Bukan sekor dua. Siap bawa geng-geng sekali berjemaah. Hurung tak hengat dunia. Automatik aku jadi geli. Bukan apa. Sah-sah la mesti akan ada lalat bertelur kalau dah hurung gaya camtu. Memang betul pun weh. Ada akak ni beli ayam percik. Tengah elok belek-belek, kantoi ada telur lalat. Angkat ayam tu kasi sama itu tauke la. Sian aku tengok muka brader tu. Muka pasrah je. Nak buat camne dah itu mata pencarian dia.

On the way nak balik hotel, singgah jap tepi pantai. Nak snap gambar matahari terbenam sambil-sambil fefeeling duk tepi laut. Hahaha..

Jauh dah selipar ni jalan. Sampai kat PD. Selalu jalan dalam opis je. Dia nak tengok sunset la ;)



Malam tu pukul 8.30 malam, ada sesi BBQ. Aku malas nak snap gambar menu BBQ tu sebab memang tak best langsung. Aku tak tau la pukul berapa dorang start mengipas segala makanan. Sampai je semua dah sejuk. Nak tak nak makan jela buat alas perut. Daging kemain liat nauzubillah. Potong guna pisau tak putus-putus jugak. Last-last makan dengan tangan je. Lantak la nak kata apa. Tak yah nak control ayu sangat. Nanti tak kenyang makan. Hehehe.. 

Yeayyy.. Last day kursus. Masa datang hari tu aku naik bas. Balik ni pulak zhaf datang amik. Thank you sayang drive dari KL ke PD semata-mata jemput girlfriend you balik. I'm really touched. I love you very much, baby. 

12.30 tengahari check out. Elok je aku sampai depan lobi, zhaf pun sampai. Aku suruh dia park kereta and makan sekali dengan aku kat cafe sebelum balik KL. Hari ni lalat pulak menyerang cafe. Hari tu nyamuk kan. PD ni zon lalat ke hape?? Lalat merata-rata. Tak pepasal tangan kanan suap nasi, tangan kiri duk halau lalat. Buat 2 keje dalam 1 masa. Hebat tak aku? Tengkorak dia. Phuuuuiiiii...

Tengah duk makan, zhaf tanya "sayang, kalau dari sini nak ke coconut shake Klebang jauh tak? Aku cakap dalam sejam ada la kot. Why sayang? Then he said "Jom pegi nak? I teringin nak minum. Alang-alang dah sampai sini. Okay! Lets go sayang". Makan lelaju la ceritanya. Buka waze, cari jalan nak ke Klebang. Waze ni kekadang pembongak pun ye. Tau tak dia bawa kami jalan jauh. Kena lalu kampung bagai. Lastly tembus kat tol Pedas. Zhaf cakap ni dah jalan nak balik kampung dia je. Kalau tau tadi exit je tol PD, masuk highway Plus, then exit tol Ayer Keroh. Sungguh membazir minyak kereta je. 

Sejam setengah dah sampai Klebang. Ingat nak minum situ je. Sekali ramai orang daa. Takde free seat pun. Zhaf suruh take away je. Queue takde la panjang sangat. Maybe sebab hari ahad kot. Orang malas nak keluar. 


Dalam 15 minit gitu kami queue. Merasa la sorang 2 bungkus. Adil!


Start enjin kereta, pecut balik KL. Nak singgah campbell pulak amik baju dinner zhaf yang dia tempah kelmarin. Pastu nak beli blazer kat sogo lagi. Masa on the way balik KL, aku tak sampai hati nak tido and biarkan zhaf drive sorang-sorang. Ni first time dia drive jauh dengan aku. Aku tanya juga penat ke tak nak drive ni. Kalau penat stop la kat mana-mana RnR rest kejap. Dia kata okay lagi. Sampai je kat Senawang, baru la dia cakap "sayang, I ngantok la. Nak nap kejap boleh?". Okay sayang. Sian kat dia malam tadi balik main futsal pukul 1 lebih. Tak cukup tido.



Nampak sangat dia letih. Setengah jam dia tido, baru dia terjaga sendiri. Aku tak sampai hati nak kejutkan. Then, terus gerak balik KL. Jalan pun jammed sikit-sikit la tapi masih bergerak. Alhamdulillah sampai rumah dalam pukul 8 malam lepas settle amik baju semua. Ajak zhaf dinner sekali kat rumah.



Saturday, 3 May 2014

Sleepless Night

Blurrppppp... Alhamdulillah kenyang. Nasi sepinggan, lauk jangek masak lemak cilipadi, keropok goreng. Sebelum ibu balik kampung pagi tadi, sempat dia kejut aku tengah tido "ibu dah masak nasi. Lauk jangek dalam fridge. Nanti panaskan kalau nak makan". Jangek????? Siapa yang tak penah dengar mesti pelik. Lauk mende ni? Nama pun dah macam kelakar je bunyinya. Jangek a.k.a kulit kaki lembu/ kerbau. 

Kira makan jangek ni dah jadi satu makanan tradisi orang kampung. Orang kampung aku la. Kampung orang lain aku tak tau pulak. Selalu nak dapat kaki lembu ni time kenduri kawin or hari raya Qurban je. Selalunya kaki lembu ni kita bakar sampai hangus. Bila nak masak, baru kikis kulit yang hangus tadi. Family aku memang suka makan jangek ni. Masak lemak cilipadi je yang sodap. Rencah dengan rebung. Lagi terangkat habis wa cakap lu!

Dah kenyang, mata ni pun macam berat je. Disebabkan aku busy macam nak arwah lately ni, tersadai 2 minggu blog ni. Malam tadi aku memang takleh tido langsung. Gile!!!! First time dalam hidup. Insomnia apa kejadahnya. Selalu letak je kepala, confirm hanyut punya. Sebab aku pe'el yang senang tido. Nak kata penat sangat keje, tak jugak. Time lunch hour sempat g dating dgn zhaf. Tunggu dia balik solat jumaat, teman dia cari kasut futsal kat Pertama. Pukul 3.30pm baru teringat nak balik opis. Hehehe.. (Sila jangan contohi perangai buruk aku. Time bos takde, aku dah lesap dulu).


Aku tunggu zhaf balik futsal kul 1.30am. Potpet potpet bagai, masa tu aku macam dah rasa ngantok. Minta permission tido dulu, dah wish good night bagai, tiba-tiba perut sakit pulak. Damn! Nape la time gini baru kau nak sakit? Spoil mood nak tido. Ke jamban la jawabnya. Settle hal "pelaburan", nak sambung tido balik. Wah! Kemain segar bugar pulak mata ni. Puas golek kiri kanan 18 juta kali pun still mata takmo lelap. Dah kenapa kau buat hal ni labuuuuu? Aku tak tau nak buat apa dah. Aku whatsapp zhaf pukul 2.30am. Tak reply. Confirm dah sampai Switzerland dah tu.

Teringat kat bff aku, Ejun! Dia kat Swiss sekarang ni. Vacay europe tour dengan family dia. Yes! Penyelamat di kala mata membuntang time-time gini. Buka whatsapp, tengok last seen dia 2.31am. Waktu sana pukul 8.31pm. "Owh, ejun! I could not sleep. Jom borak!". Borak la pasal tempat-tempat yang dia pegi. Aku paling teruja bila part dia pegi Amsterdam. Phew!! Helloooo... My dreams place hokay.

Aku memang teringin sesangat sangat sangat la nak jejak kaki kat Amsterdam tu. Sebab apa? Sana ada ladang tulips yang besar gila weiii.. Aku memang minah bunga. Persetankan apa orang nak kata. Aku perempuan yang dalam hati ada taman. Wakakaka... Semua jenis bunga aku suka. Tak kira la bunga apa kecuali tahi ayam. Ngeeeeee... Dengan tanpa rasa bersalah, ejun sent gambar dia kat Amsterdam dan bunga-bunga tulips, lavender bagai. Nah!







Sumpah aku jealous! Banyak sangat duit kau ni ejun. Merata alam dah kau sampai. Aku ni sampai dalam mimpi jela yang termampu. Takpe! One fine day nad. Kumpul duit sikit-sikit dulu ye. Ada rezeki sampai la kat sana. Add to wishlist please! Ejun cakap t-shirt Hard Rock Cafe London dia dah beli. Yahoo! Cepat sikit balik nyah! Tak sabau nak pakai t-shirt HRC tu together gather dengan zhaf. Gedik sungguh haih hang ni nad. Lantakkan.

Dah pukul 3.38am. Ejun nak mandi katanya. Be right back! Okay. Perut lapar menggila pulak. Mata still buntang. Malam tadi balik keje tak makan. Dah penat sangat. Turun bawah masak maggi ayam.


Makan sambil mengadap pc. Sambil duk google pasal Amsterdam la. Kemaruk ya rabbi kau ni nad nak pegi sana. Hahaha.. Leka baca blog orang-orang yang penah pegi sana. Takpe! Chill je dulu okay. Sebenarnya nak bagi mata ni ngantok tengok pc lama-lama. Dah kenyang, naik bilik. Pukul 5 camtu kot aku terlelap akhirnya. Tapiiiiiiiiiiiii... 5.45am aku sedar sebab handphone aku bunyi azan subuh.

Bangkit solat subuh. Pastu sambung landing balik. Belek-belek handphone tengok facebook, instagram sampai pukul 6.30am. Takde apa yang menarik. Kejutkan zhaf bangun pagi. Katanya ada outdoor activities dengan officemate kat FRIM Kepong. Pukul 7am baru la mata ni minta lelap. Baru nak lelap, zhaf whatsapp, 

"Morning sayang. 
Thanks kejutkan tadi". 

Most welcome sayang. Anything for you. Aku pun dah selamat sampai Amsterdam dalam mimpi.

Saturday, 19 April 2014

Pastri Quiche Ayam

Minggu ni minggu busy aku. Isnin-selasa attend course Microsoft Access 2010. Mati kutu aku buat pertama kalinya pergi kursus takde geng. Aku sorang je perempuan wakil jabatan. 2 lagi lelaki. Yang lain haram aku nak kenal. Semua muka tak penah aku jumpa. Aku kawan jela dengan brader yang 1 jabatan dengan aku ni buat teman pokpek pokpek. Sadis... Nasib baik kau best bang! Hahaha..


Level 1 paham. Masuk level 2 kelaut dah. Hahaha


Hari rabu lepas balik keje 4.30pm, terus buat Quiche Ayam. Requested by zhaf la. Teringin nak makan ni katanya sebelum dia fly ke Sabah esoknya. Aku penah bagi dia rasa dulu. So far dia rasa okay. Tu yang repeat order (untung la you dapat girlfriend pandai masak sayang. Hahaha...)

Actually aku amik resepi ni dari facebook Juara Masterchef Musim Pertama, Dr.Ezani. Aku suka follow dia ni sebab resepi dia semua healthy food. Barang-barang dia guna pun semua senang nak cari.


Bahan-bahan Pastri Quiche Ayam :

BAHAN A
Pastry puff (aku beli jenama Kawan. 1 bungkus ada 10 keping)
200gm daging ayam kisar/cincang (rebus sekejap)
2 biji kentang (rebus dan potong dadu kecil)
Chicken meatloaf/sausage (potong memanjang)
Cendawan butang (potong kecil)
Parmesan/mozzarella cheese
Bawang putih 3 ulas (cincang halus)
Blackpepper
Garam halus

BAHAN B (EGG MIXTURE)
2 biji telur
150 ml susu segar
150ml sour cream
Blackpepper
Garam halus
*Bahan-bahan ni campurkan semua sekali dan kacau


Cara membuatnya :


Sediakan dulang pembakar muffin. Yang lebar dan yang dalam sikit mangkuknya. Griskan dengan majerin kat dalam dan luar mangkuk tu. Kalau tak, confirm melekat bila dah masak nanti. Aku dah penah kena masa first time buat. Jenuh korek nak kuarkan bila dah masak. 

Sambung balik cerita pastri. Lepas tu amik pastri puff tadi masuk dalam mangkuk muffin tu. Macam aku buat kat dalam gambar.



Masukkan semua bahan A dalam pastri puff tu. Ikut la banyak mana kuantiti nak letak dalam 1 pastri tu.

Lepas tu tuang bahan B (egg mixture) kat dalam pastri tu ikut ngam-ngam permukaan lubang muffin tu. Penuh sangat kang melimpah keluar pulak.



Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius selama 10 minit. Lepas tu masukkan pastri dalam oven. Bakar selama 20-25 minit atau kulit pastri tu nampak garing.

Pastri aku dah mula mengembang masa ni. Bau pastri semerbak satu rumah. Sedapnya la hai bau!




Okay dah siap quiche ayam aku! Tunggu 5 minit baru la keluarkan dari dulang pembakar tu. Tak melekat dah lepas aku dah gris dengan majerin tadi. Makan quiche ayam ni masa tengah panas sedap. Sebab pastri tu tengah rangup lagi. Kalau makan esok dah kurang sedap sebab pastri tu macam liat sikit even kita dah panaskan dalam microwave/oven.


Ni untuk tuan yang request buat quiche ayam ni. Bekalkan untuk dia makan kat rumah.



SELAMAT MENCUBA...